czwartek, 26 grudnia 2013

Pierniczki świąteczne



 Składniki:
1/2 - szklanki miodu 
6-  łyżek miękkiego masła 
1/2-  szklanki  cukru
1  - jajko 
2,5 szklanki mąki pszennej 
1 - łyżeczka sody 
40g  -  przyprawy do piernika
2 - łyżeczki kakao 

Lukier:
Wymieszać cukier puder w gorącej wodzie, dodać tyle by była gęsta masa.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto w jednolitą masę.  Rozwałkować na cienką warstwę,  oczywiście posypując mąką i wycinać pierniczki o jakim kształcie chcemy :)
 Pierniczki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 w termoobiegu, gdy wystygną możemy zacząć je ozdabiać. Ja zrobiłam lukier i posypałam czekoladą.
Po upieczeniu pierniki są twarde, lecz po paru dniach zmiękną.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz