czwartek, 26 grudnia 2013
Pierniczki świąteczne
Składniki:
1/2 - szklanki miodu
6- łyżek miękkiego masła
1/2- szklanki cukru
1 - jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1 - łyżeczka sody
40g - przyprawy do piernika
2 - łyżeczki kakao
Lukier:
Wymieszać cukier puder w gorącej wodzie, dodać tyle by była gęsta masa.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto w jednolitą masę. Rozwałkować na cienką warstwę, oczywiście posypując mąką i wycinać pierniczki o jakim kształcie chcemy :)
Pierniczki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 w termoobiegu, gdy wystygną możemy zacząć je ozdabiać. Ja zrobiłam lukier i posypałam czekoladą.
Po upieczeniu pierniki są twarde, lecz po paru dniach zmiękną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz